Kun matkustaa, hyväksyy altistuvansa tietyille matkustamiseen liittyville riskeille. Hyväksyy faktan, että voi tulla ryöstetyksi, kidnapatuksi, pahoinpidellyksi tai syödyksi (kannattaa tarkistaa etukäteen lista matkakohteen eläin- ja ihmisheimojen pääravintoaineista). Voi joutua altistumaan homeelle, melulle, hepatiitille ja sikainfluenssalle. Ei välttämättä pääse aina lämpimään suihkuun silloin kun haluaa, eikä suomalainen pankkikortti aina ole käypää maksuvaluuttaa.
Sitten voi käydä toteen myös se kaikkein pahin skenaario. Saattaa menettää osan sydäntään paikalle, jossa on elänyt lyhyen, mutta monin puolin merkittävän jakson elämästään.
Ryöstön tai pahoipitelyn jälkeen voi soittaa poliisille (joka on Irlannissa muuten Guard tai Garda, ei police), vakuutusyhtiöön ja kotiin. Kidnapatun perään lähetetään Interpol. Jos sattuu niin ikävästi, että kuolee tai päätyy siperiantiikerin iltapalapöytään, ei asiaa itse enää jälkeenpäin pysty kauheasti muistelemaan. Mutta jos pala itseä jää lentokoneen noustessa väärän valtion rajojen sisäpuolelle, ei tilanne paljoa naurata. Ja kuulkaa, näin uhkaa nyt vähän käydä.
Olen kotiutunut Irlantiin ja Corkiin kolmessa kuukaudessa juuri sopivasti. Tällä hetkellä pitäisi vähän alkaa orientoitumaan takaisin Suomeen lähtemiseen ja päivät loppuvat kirjaimellisesti kesken. Kolme kuukautta on aika lyhyt aika.
En väitä hetkeäkään, etteikö koti-ikävä olisi välillä ollut kova. Kun kurssikaverit Suomessa lähettivät terveisiä seminaaripäivistä ja winterfesteistä, kun kokolattiamatto muuttui suoksi (tästä lisää), kun pankkiyhteys petti ja viikonlopun budjetti oli vajaat viisi euroa (pääasiassa yhden, kahden ja viiden sentin kolikoina) ja kun 12 tunnin harkkapäivät väärällä kielellä painoivat silmäluomia jo ennen lounastaukoa, ei itku välillä ollut kaukana.
Ai kävikö kotiinlähtö mielessä? Et taida tuntea minua vielä tarpeeksi hyvin. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että 98 prosenttia vaihtoajasta on ollut täyttä parhautta. Loppuja kahta prosenttiakaan en vaihtaisi pois.
Maaliskuu Corkissa on sujunut tuota suo-episodia lukuunottamatta hienosti. En oikein tarkalleen tiedä mitä, mutta melko vakavasti joka tapauksessa jotain Copley Courtin vesiputkituksissa ja/tai -eristyksissä on pielessä, sillä makuuhuoneeni muuttui pari viikkoa sitten täydeksi kosteuskatastrofiksi. Kylpyhuoneen edustaa verhoavalla kokolattiamattokaistaleella kävellessä homeinen vesi tirskahteli iloisesti varpaiden välistä ja se(kin) huono puoli kokolattiamatoissa on, ettei niitä oikein kauheasti pysty kuivattelemaan. Olimme saaneet edellisellä viikolla ennakkovaroituksen tähtitieteelliseksi muodostuvasta sähkölaskusta (sähkölämmitys + asuntojen olematon lämmönsäilytysominaisuus = melko kallista), joten olin kytkenyt lämmityksen pois päältä kulujen karsimiseksi ja tämä vissiin sitten aiheutti sen, ettei aiemmin patterin paahteessa kuivunut vesi enää haihtunutkaan minnekään.
Vuokraemäntään ei tietenkään saanut yhteyttä kuin virka-aikana, mikä on vähän hankala yhtälö jos vuokralainen tekee 12-tuntisia harkkapäiviä toisella puolella kaupunkia. Lisäksi Sussu oli kylässä juuri vesivahingon aikaan ja olimme lähdössä Lontooseen viikonlopuksi, eikä mahdollisten korjaustöiden alta aikaa majoituspaikan vaihtamiseen olisi siis joka tapauksessa ollut. Päätin antaa asian huilata viikonlopun yli ja tunnustella tilannetta uudelleen Englannista kotiuduttuani.
Viime sunnuntaina Lontoosta kotiin palattuani huomasin suureksi hämmästyksekseni, että suo oli poissa. Täysi mysteeri on, minne kaikki vesi sieltä lattian ja maton välistä oli hävinnyt, mutta eipähän ainakaan enää täällä lillu. Samanlaisia on-off-vesipuistoja on kuulemma ollut muillakin talon asukkailla, joten kai täällä jonkilainen salaojitus asuntojen välissä menee.
Rohkeuksissani uskaltauduin kurkistamaan huoneen nurkassa lattiasta irti irvistävän maton alle ja sekä sydän- että astmakohtaus meinasi tulla. Kauniin vihreä homekasvusto peittää koko kylppärin viereistä seinustaa ja luulen, että kaksi ja puoli kuukautta kestäneelle nuhalle ja päänsärylle löytyi syy yhdellä kurkistamalla. En oikein tiedä, kuinka tehokkaasti Copleyn kiinteistöhuolto ongelmasta hankkiutuisi eroon, enkä jäljellä olevien seitsemän päivän takia suunnittele kokeilevanikaan. Kai niillä on aikaa pistää kämppä remppaan kunhan olen matkustanut kimpsuineni takaisin homeettomampaan Suomeen. Epäilen tätä ehkä vähän. Puolitutun amerikkalaistytön (asuu siis myös samassa talossa) homevaurio oli "remontoitu" viikossa. En kuvittelekaan olevani rakennusalan ammattilainen, mutta voisin luulla, että siihen menee oikeasti vähän enemmän aikaa.
Homeesta on hyvä aloittaa myös Lontoon viikonloppuretkestä raportointi. Iso osa kaupungin asuinrakennuksista on peräisin viktoriaaniselta ajalta ja monessa paikassa viimeisimmät putkirempat on todennäköisesti tehty samaisen aikakauden loppumetreillä. Opin yhden aika tärkeän jutun. Ei pidä aina uskoa, mitä internetin hostellien online-varaus sivuilla näytetään. Siellä ei nimittäin näytetä kuvia hostellin puutarhoista, joiden kasvusto valitettavasti levittäytyy lattioille, seinille ja katoille. Korjaus: niiden sisäpinnoille. Ihan hyvä, että on allergialääkkeet messissä.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvfclP4bPUAWVHprfUC_GBQWsMykT11frg29k69e3k-pwS1-nKm_e9Lp0tJeCZAGDA8zmhZZ2s9e_1aBVQTCSXRkS3U1LdYnWjr5CbINnmphEBCbu0iLLSCr-C5Eyd-Lq934bhK3B-1qG_/s200/Kuva2744.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEPf5GwhXxXaGOsKTkMOsrJarWkgDEkXVZLfXVJQmQIcEpB2bxNdCbZ2TEmaV4gP-ZEbZTmNuDVHpdQBLb8asWlbxiWlG9ELRGJupKIIM8fyMKwF6Z5AiyfJke2no_t-__EnTYTo5Grufa/s200/Kuva2939.jpg)
Majoituimme Notting Hillin kaupunginosassa sijaitsevassa West 2 -hostellissa. Ulkoapäin näyttävä rakennus, mutta sisältä aika järkyttävä paikka. Lattiat, seinät, katot ja kaikki muukin oli enemmän tai vähemmän kosteusvaurioiden peitossa, petivaatteet likaiset edellisten majoittujien jäljiltä, kahden kerroksen huoneilla YKSI yhteinen kylpyhuone ja aika iso osa muista asukkaista sekaisin todennäköisesti jostain muusta kuin brittiläisestä oluesta. En suosittele lapsiperheille, lapsettomille, homeallergisille, päihdevastaisille, ikääntyneille, näkö-, kuulo-, ja liikuntavammaisille, kavereille, itselleni enkä kenellekään muullekaan.
Surkuhupaisasta (rehellisesti: ei voinut kun nauraa) majoituspaikasta huolimatta Lontoo-kokemus oli mainio. Ryanair ottaa Corkista Stanstedin lentokentälle menevän koneen kyytiin reilulla parikymppisellä ja matka kotiovelta Lontoon keskustaan kesti yhteensä vain kolmisen tuntia. Koska aika oli rajoittunut vain kahteen päivään, olimme etukäteen suunnitelleet käyttävämme ensimmäisen päivän (perjantai) yleiseen kaupungin katselemiseen ja toisen (lauantai) vierailemalla Madame Tussauds -vahakabinetissä sekä London Eye -näköalamaailmanpyörässä. Ihan hyvä juttu oli, että aikataulu oli löysä, sillä kanssamme samaan aikaan kaupunkiin sattui varmaan satamiljoonaa muutakin turistia. Tämä ei sinäänsä hauskanpitoa haitannut, mutta erityisesti lauantai oli yhtä jonottamista paikasta toiseen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3_ulS38jSD2ZPnjaDV4ndnx-6nX71-6QPn8kd4T6a2p32tBE3oOsCgKKNjZA0x9XzNFw-b3n_xLpjjuYiImh8bxY0J-zGRLQqNmIPsx1dShbd1lLnj8kIavXF0Eo1CAqpD_hbwWhbS3Ao/s200/Kuva2799.jpg)
Madame Tussauds yksi on iso talo Lontoossa. Sen sisälle on vangittu muusikkoja, näyttelijöitä, kuninkaallisia ja muita julkisuuden henkilöitä. Yleisö voi jonottaa tunteja vain päästäkseen ottamaan turistikuvia matkamuistoalbumeihinsa näiden yllättävän hyvin vahanukke-roolinsa näyttelevien tyyppien kanssa. Jotkut tekevät todella typeriä poseerauksia ja silti heillä pitää pokka. Madame Tussauds on itse jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen, mutta perikunta pitää laitosta yllä ja pakottaa julkkikset vuodesta toiseen pönöttämään paikoillaan kestohymy huulillaan. Jos he eivät tottele käskyjä, joutuvat he pohjakerroksen vankityrmiin kurinpalautukseen (näyttelyä ei suositella raskaana oleville, sydän- ja verisuonisairaille tai heikoista hermoista kärsiville). Madame Tussauds oli elinaikanaan aika köyhä mummo ja näytillä olevien julkkisten ruoka-, majoitus- ja solarium-kulut katetaan yleisön lahjoittamilla almuilla, jotka kerätään kahden tunnin jonottamisen jälkeen vastaanottoluukuilla. Kaikkien on pakko maksaa, vaikkei haluaisikaan. Ihan nasta mesta tästäkin huolimatta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhayS0YQkxUZXYCBzLp9sn9GKf7HQCOwIIzj0poH0Xseq26-EGX8EeVZsUEBMD4cPvK8hJOmSMWaDr-2OAobXNJK6p7LBTdxNcMQFitT3IWm5FkpmQjxAWfYxf9DnvQnDt6N9GWGFIgADPJ/s200/Kuva2803.jpg)
Puolivälissä
Joku Robert Pattinson ja yks filmitähti
Audreyllä ei oo kuulemma otsatukkaongelmia. (Toisilla on.)
Madame Tussaudsstä suunnistimme Thames-joen rantaan tsiigailemaan Big Beniä (kello. hahhah.) ja sitä London eye-juttua. Lontoossa liikkuminen on tehty mahdottoman helpoksi toimivalla ja yksinkertaisella metrosysteemillä ja maanalaisella matkat pisteestä a pisteeseen b taittuivat nopeasti, vaivattomasti, edullisesti ja turvallisesti. VR:lle terveisiä <3 . Sight seeing jatkui vielä Buckingham palacen porteille ja Hyde Parkin läpi hostellille muutaman tunnin yöunille. Kotimatkan aloitimme kahden aikaan aamuyöllä, Sussu Suomeen ja minä takaisin Corkiin. Oikein onnistunut pikareissu hyvässä säässä ja vielä paremmassa seurassa.
Notting Hill Gate (ehkä turhin kuvateksti hetkeen, mutta näytti muuten niin tyhjältä)
Tylypahkan pikajunan asema
Big Ben ja parlamenttitalo
London Eye
Lontoossa jo viheriöi
Joku hölmö pönöttäjä. Tiedän, pitää arvostaa toisten kulttuureihin kuuluvia kummallisuuksia, mutta oli vähän pokassa pitelemistä kun kaveri pisteli näissä kamppeissa ympäri Westminsteriä. (Ja pahinta on, että ne reppanat taitaa olla ihan tosissaan tän homman kanssa.)
Patsas Buckinghamin palatsin edustalla
Elisabethin kämppä. Ei avannut meille ovea, oli vissiin kaupassa tai jossain.
Lontoon jälkeen edessä oli vielä viikko työharjoittelua Carrig Morin psykiatrisessa sairaalassa. Kyseessä on siis Corkin mielenterveyspalveluihin kuuluva intensiivisen hoidon yksikkö, jonka potilaista suurin osa vaatii ympärivuorokautista tarkkailua ja hoitoa. Potilaskertomukset olivat aika rankkaa kuultavaa, mutta itse työ yllätti todella positiivisesti. Etukäteen jännitti aika paljon Carraig Moriin meno jo ihan sen vuoksi, että suurin osa ihmisistä, joille kerroin meneväni kyseiseen paikkaan, teki sen St Michaels -ilmeen ja toivotti kovasti onnea viimeiseen harjoitteluun.
Onnea olikin rutkasti, sillä paikka oli mahtava. Tottakai työ oli henkisesti rankkaa ja superhyvää ammattitaitoa vaativaa touhua, mutta voin rehellisesti sanoa voisivani kuvitella työskenteleväni tällaisessa paikassa joskus isona, mikä yllätti itseni oikeastaan täysin. En ole koskaan ollut kauhean kiinnostunut psykiatriasta, mutta Irlannissa tekemäni työharjoittelu ja etenkin tämä viimeisin paikka ovat muuttaneet käsitykseni alasta täysin -positiiviseen suuntaan. Yksikössä vallitsi todella rento ja joustava ilmapiiri, huumori oli mustaakin mustempaa ja henkilökunnan teehetket muistuttivat välillä enemmän Liisa Ihmemaassa -sadun Hassun Hatuntekijän teekutsuja kuin vakavien mielenterveyden ongelmien kanssa työskentelevien ihmisten aamiaskeskustelua. Tai ehkä tämä olikin vähän syy-seuraus-ilmiö. Osastonhoitaja neuvoi minulle ensimmäisenä päivänä, että psykiatrisessa sairaalassa hoitajat erottaa potilaista silloin tällöin vain siitä, kummalla on lääkekaapin avaimet hallussaan...
Lisäksi on mainittava, että minut hemmoteltiin suurin piirtein piloille Carraig Moirin henkilökunnan toimesta. Sain loistavan perehdytyksen, pääsin osallistumaan kaikkeen yksikön toimintaan lääkehoidosta perushoitoon ja terapiaistunnoista virkistysretkiin. Harjoitteluni päätteeksi ohjaajani ja osa henkilökunnasta vei minut ruokatunnilla läheiseen ravintolaan lounaalle ja tämän jälkeen osastolla juhlittiin läksiäisiä kakun ja teen merkeissä. Tutustuminen näihin ihmisiin -sekä potilaisiin että henkilökuntaan- olikin viimeisen harjoittelun paras anti ja tulen ikävöimään heistä monia kun kotiinlähdön aika koittaa.
Nyt on harjoittelutunnit siis käytetty loppuun ja loppuarviointi UCC:llä tehty. Kymmenen päivän lomani alkoi sopivan irlantilaisittain Pyhän Patrikin päivän juhlimisella (voi kattoo wikipediasta tai vaikka simpsoneista) paikalliseen tapaan karnevaalihengessä. Aloitimme pirskeet jo aamupäivällä pukeutumalla perinteen mukaan vihreisiin asusteisiin ja nauttimalla samalla aikaista lounasta Evan ja minun kämpässäni (olemme toistaiseksi yksi niistä asunnoista, joilla ei vielä ole tilillään varoitusta liian äänekkäistä juhlista) ja jatkoimme meiltä kaupungille katselemaan Irlannin toiseksi suurinta St. Patrick's dayn paraatia ja nauttimaan keskustan juhlahumusta.
St. Patrick's day on irlantilaisille vähän sama, kuin vappu, juhannus ja uusivuosi yhdistettynä olisivat suomalaisille, joten voi varmasti aika helposti päätellä, mitä meneillään olevien neljän juhlapäivän aikana Corkin kaduilla ja kaupungilla tapahtuu.
Paraatin osanottajat valmistautuivat meidän kotikadulla
Moottoripyöräleprekaaneja
Juhlakansaa
Vähän lisää juhlakansaa: minä, Daniel, Jessica, Jonna, Raisa ja Miina (ja Eva, joka oli tosin kameran väärällä puolella)
Sam Maguire, pokaali, johon tein vähän tuttavuutta jo tammikuussa.
Irlantilaisia ufoja
Corkin oman eläintarhan, Fotan, paraatinäytös
Mitä muuta tulen ikävöimään Irlannista? Tietenkin kaikkia täällä tapaamiani ystäviä, erityisesti Evaa, jonka kanssa olen jakanut kämpän, ruuanlaittovuorojen ja leffailtojen lisäksi aika liudan muitakin yhteisiä kokemuksia ja ajatuksia viimeisten kuukausien aikana. Homeinen pakastin asuntona on aika paljon siedettävämpää kestää kun sen voi jakaa jonkun näin hyvin samalla aaltopituudella olevan ihmisen kanssa.
Tulen ikävöimään sitä, että liikennesäännöt ovat vain suuntaa antavia ohjeistuksia viimeistään siinä vaiheessa, kun makselen punaisia päin kävelystä koituneita rikesakkoja kotisuomessa. Tulen ikävöimään englannin puhumista. Tuntuu vähän pöllöltä totutella taas suomen kieleen, kun englanti on juuri alkanut sujumaan vähän helpommin.
Tulen ikävöimään kevättä. Kuulin, että kotona on vielä aika paljon lunta ja tiedän, ettei siitä päästä kunnolla kuitenkaan eroon ennen helluntaita, jos vielä silloinkaan.
Tulen ikävöimään sitä, että silloin kun en ymmärrä ja/tai ei kamalasti kiinnosta (harvinaista, mutta välillä niin totta), voin vain hymyillä ja nyökytellä ja vedota huonoon kielitaitoon. Opin konstin eräältä ranskalaiselta ystävättäreltäni. Ei kuulemma ikinä tarvitse välittää ulkomailla mistään kielloista tai säännöistä kun alkaa vain puhua ranskaa. Pitää ehkä vähän harjoitella tulevaisuuden varalle.
Tulen ikävöimään tsilliä iltameininkiä Corkin keskustassa - valoja, ääniä, musiikkia, pääsymaksuttomia baareja ja hyvää musiikkia. Ehkä vähän tulen ikävöimään Bulmersin päärynäsiideriä (paikallinen tuote). Yhteisiä illanviettoja erasmus-porukalla tulen myös kaipaamaan, etenkin kun on aika varmaa, ettei samalla kokoonpanolla tulla enää koskaan tapaamaan.
Kaiken tämän ikävöinnin vastapainoksi on paljon asioita, joita olen kaivannut Suomesta täällä ollessani. Kaipaan juomavettä, joka ei maistu sen paremmin uima-altaalta kuin akvaarioltakaan. Odotan innolla, että pääsen eroon niistä pääni sisällä käydyistä kiukkupuuskista kun kämppis menee suihkuun, vaikka ne olisi olleet nimenomaan minun lämpimät vedet tällä kertaa. Haluan eroon tästä homenuhasta. Ikävöin luistelua ja ringetteä ja jäähallin tuoksua viikonloppuaamuisin.
Kaikeksi yllätyksekseni olen ikävöinyt autolla ajamista. (Juuri kun ehdin viimein tottua tähän paikalliseen liikennesysteemiin.)
On kivaa, kun kohta voi taas ostaa pitsaa, joka ei maksa kahtakymppiä (Niin, suomi-kokoisesta läpyskästä täytyy pulittaa kaksikymppinen. Arvannet, että puurolla on pääasiassa menty.) Pääsen viemään taas hillopurkit, sanomalehdet ja muovipullot kierrätyspisteelle rappukäytävän oven edustan sijasta (toki kaikki samassa muovipussissa). Ja voi, kaipaan Fazerin irtokarkkeja. Suomen kielisiä kirjoja. Perhettä ja ystäviä.(Yritän nyt kovasti tsempata tässä kotiinlähtöasiassa, huomaathan.)
Kaikesta tästä suuntaan ja toiseen ikävöimisestä huolimatta voin sanoa, että tämä reissu on ollut sataprosenttisesti kannattava juttu. En vaihtaisi sekuntiakaan pois (tai ehkä sen, kun torkahdin St. Michaelsin osaston naisten vessaan. Kukaan ei onneksi huomannut). Viimeinen sunnuntai Corkissa alkaa huomenna Mountaineering Clubin kanssa kiipeillen ja ensi viikon suunnitelmissa on piipahtaa Evan kanssa länsirannikolla Galwayssä, sekä hoidella vielä vähän kouluhommia alta pois. Pois alta siis risut ja männynkävyt. Jos osa minua jääkin tänne, niin jääköön sitten kunnolla, sillä aion joka tapauksessa ottaa viimeisistä päivistä kaiken irti. Se voi kuulkaa olla riskibisnes jos mikä.