Kahdeksannentoista vaihtopäiväni blogipäivityksen ensimmäinen kappale on omistettu itseoikeutetusti Sukika Ringeten tytöille, jotka viime lauantaina veivät hallitsevan sarjamestari KaPa-51:n maitokaakaolle kaikilla lisukkeilla mahtavin 5-3 lukemin. Rutkasti onnea ja terveisiä murut, tällä menolla kuulkaa finaaleissa nähdään! <3
Sitten pääuutisista muihin aiheisiin.
Syystä tai toisesta kirjastot ovat matkustaessani aina lyhyen must see -listani kärkipäässä, eikä Cork ole tästä poikkeus. UCC:n kirjastosta on löytynyt yhtä sun toista mielenkiintoista lainattavaa sekä kirjallisuuden että elokuvien muodossa ja viime viikonloppu alkoikin perjantaina leppoisasti hyvän kirjan, maittavan aamupalan ja pehmeän sängyn mainiolla kolminaisuudella.
Perjantai-iltana kokoonnuimme erasmus-vaihtareiden ynnä muutamien USA:laisten kanssa viettämään iltaa yhden suomalaistytöistä luokse lähelle yliopistoa. Kevätlukukaudella aloittaneiden vaihtareiden keskuudessa on riehunut melko massiivinen flunssa-aalto heti koulun alusta saakka ja yksi jos toinenkin vieraista saapui paikalle tuhti nenäliinavarasto mukanaan. Innokkain juhlija suunnitteli tulevansa mukaan illanviettoon vaikka kuumemittari näyttikin vielä yli 37:ää, mutta muiden osallistujien suostuttelun jälkeen kaveri malttoi jäädä kotiin paranemaan ja toistaiseksi terveenä säilyneet osallistujat välttyivät ainakin tämän illan osalta nuhakuume-tartunnalta. En tiedä, tuliko omalta osaltani sairastettua kaikki mahdolliset pöpöt pois alta viime syksyn aikana, sillä kaikeksi onneksi itse olen säilynyt vielä aika terveenä ja hyvävointisena. Jotain hyvää on siis viimein nähtävissä syystalven parin kuukauden sairaslomaputkessa :) Pubikierros jäi näiden bileiden päätteeksi tekemättä, sillä kämppäkaverini alkoi loppuillasta kärsiä flunssaoireista ja toisten lähtiessä vielä kaupungille juhlimaan, suuntasimme me unten maille. Ihan hyvä päätös välillä myös vähän huilata.
Touhua ja tohinaa jäljellä olevaan viikonloppuun sitten mahtuikin. Sateisen lauantain kunniaksi pidimme kämppikseni kanssa shoppailupäivän ja katsoimme myöhemmin irlantilaisen elokuvan Goldfish Memory (mikä on muuten parhaita pitkään aikaan katsomiani leffoja, suosittelen kaikille). Kaikeksi yllätykseksi elokuvaan oli valittavissa tekstitys ainoastaan ruotsiksi, mutta yllättävän hyvin irkkuaksentti suomentui naapurimaankin kielellä.
Lauantaiehtoon rauhallinen iltauni järkkyi hitusen, kun havahduin puoliunesta siihen, että joku rymisteli ulko-ovesta asuntoomme sisään. Säikähdyksen jälkeen lähdin yöpukusillani tarkistamaan, mistä oikein on kysymys ja vastaukseksi tähän osoittautui eteiseen ilmestynyt vuokraemäntämme amerikkalaisen vaihtarin ja hänen matkalaukkunsa kanssa. Tytön omassa kämpässä oli sattunut ilmeisesti jonkinlainen vesivahinko ja sen korjaamisen ajaksi hän muuttaisi väliaikaisesti meidän kämppämme vapaaseen huoneeseen asumaan. Tähän mennessä amerikaanoa ei paljoa ole näkynyt, mutta kuulunut on sitäkin enemmän; huonesijoittelu asunnossamme on sellainen, että amerikkalaisen tytön huone jää keittiön ja kämppikseni huoneiden väliin ja jokainen pihahdus tästä keskihuoneesta kuuluu asunnon kaikkiin kolkkiin. Hassuinta on, että minun ja Evan huoneet ovat niin ikään seinäkkäin, mutta musiikki, elokuvat, puhe tai huuto (testattiin, kuuluuko) eivät juuri välillämme olevaa seinää läpäise. Toisin on tämän keskimmäisen huoneen seinien suhteen. Kämppäkaverini on saanut nauttia mannerten välisen aikaeron luomista kommunikointiolosuhteista nyt kolmen yön ajan ja jatkoa ilmeisesti on luvassa toistaiseksi määrittelemättömäksi ajanjaksoksi.
Sunnuntaiaamuna lähdin kokeilemaan uudelleen onneani Mountaineering Clubin suhteen. Tällä kertaa rouva fortuna osoittautui myötämieliseksi ja viime tipassa kokoontumispaikalle saapuessani kaksi pikkubussia olivat jo tupaten täynnä porukkaa valmiina (tai vähemmän valmiina, tästä kohta lisää) ulkoilupainotteiseen sunnuntaipäivään Waterfordin maakunnassa Mahon Falls -vesiputouksilla. Kuin ihmeen kaupalla sain viimeisen istumapaikan toisesta bussista ja pääsin kuin pääsinkin ihka ensimmäiselle päivävaellukselleni Irlannissa.
Bussimatka putouksille kesti reilut kaksi tuntia. Matkan varrella pysähdyimme rannikolla olevassa Youghallin pikkukaupungissa tekemässä viimehetken eväsostoksia, kylpyhuonevisiittejä ja ihastelemassa talvisen synkkänä vellovaa merta.
Youghall, kaupunki Irlannin länsirannikolla
Perille päästyämme me vajaat 50 patikointi-intoista opiskelijaa jakaannuimme kolmeen yhtä suureen ryhmään ja lähdimme kaikki hieman eri aikaan ja eri reittejä ylittämään edessä aukeavaa - -
Hmm.. Nyt tuli vaikea paikka, en oikein keksi osuvaa nimitystä sille, minkä ylitimme. Korkeudeltaan kukkula ei täytä vuoren (>1000 m) kriteereitä eikä se missään nimessä ole myöskään tunturi, mutta sen kutsuminen pelkäksi mäeksi tai kukkulaksi kuulostaa maiseman majesteettisuutta aliarvioivalta ilmaisulta. Viis kriteereistä, sanon sitä silti vuoreksi (Waterford Countyn turistisivuilla käytetään sanaa mountain, päätös on oikeutettu). Takaisin asiaan. Lähdimme siis ylittämään edessämme aukeavaa vuorta kolmessa suunnilleen saman suuruisessa porukassa eri pisteistä ja hieman eri reittejä seuraillen. Jokaisen ryhmän mukaan lähti pari Mountaineering Clubin kokeneempaa jäsentä kartanlukijoiksi ja peränpitäjiksi, mutta aamulla käydyn pikaisen small talkin perusteella arvioisin, että vähintään puolet ihmisistä, itseni mukaan lukien, oli kerhon toiminnassa ensikertalaisia.
Mahon Falls kuvan oikeassa reunassa
Oma ryhmämme aloitti taipaleen vesiputouksien yhdistymisestä vuoren juurella muodostuneen joen varrelta. Aamupäivän kuljimme joen vartta pitkin etsien sopivaa ylityspaikkaa - rinne oli tarkoitus nousta putousten länsipuolelta, bussi taas oli jättänyt meidät niiden itäpuolelle. Joen yläjuoksua kohti reilun tunnin verran kuljettuamme löytyi riittävä määrä toisistaan hyppäämisetäisyydellä olevia kiviä ja pääsimme ylittämään vuoristopuron suurin piirtein kuivin jaloin. (Tästäkin lisää myöhemmin.)
Mahon River
Ylityspaikkaa etsimässä
Hyp-hyp-hyp
Joen ylittämisen jälkeen alkoi patikoinnin vaativin osuus -paikoittain lähes pystysuoran vuorenrinteen kipuaminen. Jalkojen tuskaillessa maitohappojen partaalla kävi mielessä yhdet jos toisetkin kesätreenit Kyöpelin rappusia hyppiessä ja hyvä pohjakunto oli aika välttämättömyys joukon johtajien kintereillä pysymiseksi. Jäätävä lihaskuntotreeni, mutta huipulle päästessä työ kyllä palkittiin!
Puolimatkassa huipulle
Pahin vielä edessä
Kaikkien päästyä rinteen huipulle pidimme reilun puolen tunnin mittaisen lounastauon. Alkumatkasta olimme ehtineet jo tutustua jonkin verran toisiimme porukan sisällä, mutta viimeistään eväitä repusta kaivettaessa tuntemattomiksikin jääneiden reissulaisten kansalaisuus paljastui. Siinä, missä me eurooppalaiset tankkasimme hedelmiä, myslipatukoita ja muuta normaalia retkimuonaa, vetelivät porukan jenkit nutellassa uitettuja paahtoleipiään, jokaisella minipussillinen perunalastuja herkun kyytipoikana. Kukin tyylillään ja loput sitten ilman. Vähän hymyilytti :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjggmQCYuuGlULqdHXQ2ombRId8AmeGBQNq-dmssxcZhrZE2zz5At_j1fOuVpEKI-S008fdXiek1UdaG5bSy4TmcqXMiB4GWVmIqTfXRBJh9oERov3pPS7Pog1qwQZsmlrqZVoUThcgZIcJ/s200/Kuva1836.jpg)
Viimein huipulla! :)
690 metriä merenpinnan yläpuolella
Hampurilaismaatoleranssini on tähän mennessä ollut aika korkea, mutta kiipeilyreissulla tuli kirjaimellisesti jäätävää todistetta siitä, ettei välttämättä ole ne kaikki muumit laaksossa kun puhutaan käytännöllisyydestä ja kappaleen alussa mainitun maan edustajistosta samassa yhteydessä. Paitsi, että Mountaineering Clubin verkkosivuilla julistetaan noin joka viidennessä lauseessa Irlannin sääolosuhteisiin sopivan pukeutumisen ilosanomaa, pitäisi myös järkikullan heilutella niitä pitkälahkeisia housuja ja ulkoilutakkia silmien edessä kun tiedossa on 7 tunnin yhtämittainen ulkoilureissu muutaman celsius-asteen lämpötilassa. Ei ilmeisesti heiluttele kuitenkaan kaikilla. Jo aamuvarhaisella ihmettelin joidenkin jenkkityttöjen kepoista pukeutumista (yöllä lämpötila oli ollut pakkasen puolella), mutta arvelin heidän ilman muuta pukevan sopivammat varusteet päälleen viimeistään kun pääsemme retkikohteeseen perille. No, siellä perillä selvisi, ettei kenelläkään heistä ollut minkäänlaisia vaihtovarusteita mukana, tyytyväisenä porukka pakkasi ipodeja ja niitä nutellaleipiä verkkatakkien povitaskuihin iho varmasti jo valmiiksi kananlihalla. Juotavaahan ei tuollaisella kepeällä päiväkävelyllä vuoristossa tietenkään tarvitse olla mukana. Lounastauolla eräs Iowan osavaltiosta kotoisin oleva poika kertoili, kuinka heidän kotipuolessaan patikoimaan lähteminen tarkoittaa mökin vuokraamista järven rannalta, sinne autolla ajamista, pleikkarin ja tietokoneen autosta mökkiin kantamista ja sitten ollaan hiking kun illalla paistetaan vaahtokarkit nuotion ääressä.
En millään lailla liputa myöskään välineurheilun puolesta, mutta Suomessa koko lyhyen elämäni asuneena osaan sen verran arvostaa omaa mukavuuttani, että hyvät kengät ja lämpimät vaatteet ovat ulkoiltaessa aika korkeassa rispektissä. Vedenpitävät jalkineet tulivat todella tarpeeseen joen ylityksessä ja soisessa maastossa käveltäessä, enkä huipulle päästyämme fleece-takkia välikerroksen päälle vetäessäni voinut olla ajattelematta sitä tyttöä, joka lähti vuorelle jalkapalloshortseissa, t-paidassa, polvipituisessa untuvatakissa ja lenkkareissa. Kohtuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että saman reitin ryhmänsä kanssa hän loppujen lopuksi oli kiertänyt. On voinut olla vähän vilu matkalla.
Irlannissa toiminta kuin toiminta tuntuu päätyvän aina lopulta paikalliseen pubiin, niin myös sunnuntaipatikointimme. Ensimmäinen pysähdys kotimatkalla tehtiin jo Youghallissa, missä aikaa oli lämpimän keiton ja juoman nauttimisen verran. Tämän jälkeen matka jatkui takaisin Corkiin ja ilta oli ehtinyt jo pitkälle, kun väsynyt, mutta hyväntuulinen porukkamme suunnisti kerhon vetäjien johdolla vielä yhteen kotikaupungin julkisista olohuoneista. Tarjolla oli laatuaikaa päivän aikana tavattujen uusien tuttavuuksien kanssa, sekä yllättäen jälleen pitsaa yliopiston piikkiin. Tätä tapaa voisi alkaa edistämään myös Suomessa :)
Asia, jonka Suomesta taas voisi tuoda Irlantiin, on liikennekasvatus. Paikallisten kansakoulujen (national school) musiikkitunneilla on jäänyt Lasten liikennelaulusta todennököisesti muutama olennainen säkeistö lallattamatta ja pääpaino tuntuu olevan vain avaussanoilla "Valppain mielin muista sä aina". Kiitettävästi paikalliset tämän ensimmäisen säkeen muistavatkin, siinä määrin valppain mielin jalankulkijat ylittevät katuja päin punaisia ja puikkelehtivat autojen seassa suomalaisen silmin katsottuna terveyttään uhmaten. Tähän yhteyteen pitää muuten lisätä tänään oppimani uusi termi lollipop lady. Sana tarkoittaa alakoulujen edustoilla huomioliivi päällä päivystäviä liikenteenohjaajia, jotka pysäyttävät tikkarin näköisellä kannettavalla liikennemerkillä ohi ajavan liikenteen koululaisten tienylityksen ajaksi. Paljastan, ettei käynyt ensimmäisenä tuollainen suomennos mielessä.
Työharjoittelussa olen päässyt kokemaan paikallisen liikenteen myös henkilöautosta käsin, mikä on myös ollut avartava kokemus paitsi maantieteellisestä, myös behavioralistisesta näkökulmasta. Liikenne ei ole yhtä sekasortoista kuin etelä-euroopassa, yhtä korruptoitunutta kuin aasiassa eikä yhtä vilkasta kuin Yhdysvalloissa, mutta vissi ero siinä Pohjoismaihin verrattuna silti on. Hallittu kaaos, jonka koheesiona toimii irlantilaisten päättäväisyys, mutta samalla toisten huomioon ottaminen ja kohteliaisuus, voisi etupenkiltä käsin havainnoituna olla osuva määritelmä tälle uniikilta vaikuttavalle systeemille. Liikennesäännöt ja etuajo-oikeudet elävät sen mukaan, kuka vilkuttaa ja hymyilee innokkaimmin, kenellä on suurin lapsijoukko talutettavana tai - harvoin, mutta säännöllisesti - kenen kaasujalka on nopein. Irlantilaisille liikennevalo on aina vihreä.
Kolmas vaihtoviikko käynnistyi jälleen työharjoittelussa, paikka on edelleen mukava ja jo nyt vähän harmittaa, että sijoitukseni siellä kestää vain kaksi viikkoa. Tätä kirjoittaessani loppuarviointi häämöttää jo seuraavana päivänä ja hieman haikea mieli jää seuraavaan paikkaan siirtyessäni. Kaikki Home Based Crisis Teamissa ovat kuitenkin vakuutelleet, että myös seuraava harkkapaikkani on oikein mukava ja mielenkiintoinen yksikkö ja luotan tähän. Ensi maanantaina sitten nähdään käytännössä.
En tiedä, olenko jo aiemmin maininnut mitään siitä poikkeuksellisesta tilanteesta, että me suomalaiset olemme aika hyvin edustettuina tämän lukukauden erasmus-vaihdossa. Porukasta löytyy itseni mukaan lukien kokonaiset neljä kappaletta täyttä suomalaista naisenergiaa ja tästä innostuneina järjestimme tiistaina pienen gourmet-näytöksen muille erasmus-vaihtareille. Kolme kiloa käsin tehtyjä lihapullia, monta monta pellillistä itse pilkottuja lohkoperunoita sekä kattilallinen ruskeaa kastiketta ja paistinpannullinen (astiat loppuivat vähän kesken) salaattia upposivat uusiin tuttavuuksiin kiitettävällä ruokahalulla ja näin tuli liputettua kotimaan ruokakulttuurin puolesta kansainvälisillä vesillä. Tie nälkäisten opiskelijoiden sydämiin tosiaankin käy vatsan kautta. Nyt odotellaan sitten innolla kutsua vastavierailulle vaikkapa espanjalaiseen illallispöytään :)
Suurtalouskeittiö a'la Jonna, Raisa, Miina ja Satu
Olen aivan hyper-iloinen siitä, että näinkin lyhyessä ajassa on löytynyt niin paljon uusia tuttavuuksia. Se yhteinen tilanne vieraassa maassa toimii yllättävän hyvänä yhdistävänä tekijänä ja tutustuminen on helppoa, kun avaavana repliikkinä voi aina käyttää jotain kouluun, jomman kumman osapuolen kotimaahan tai irlantilaisen kulttuurin ihmeellisyyksiin liittyvää kommenttia. Matkailu sekä avartaa että yhdistää ja vaihdon aikana tulee taatusti tutustuttua täysin erilaisiin ihmisiin, kuin joiden kanssa kotona viettäisi aikaa. Pienen pieni ikävä perhettä ja ystäviä on silti silloin tällöin pilkahtanut taustalla. Kaikki on kuitenkin edelleen melko uutta ja energian kuluessa asioiden ihmettelyyn, tarkkailuun ja toimintatapojen opetteluun, aikaa tai voimia ikävöimiselle ei onneksi paljoa jää. Hyvä niin, sillä täällä on kivaa :) Terveisiä kotiin <3